• Je hebt maandelijks terugkerende buikpijn
• Je hebt lage rugpijn die erger wordt rondom je menstruatie
• Je hebt hoofdpijn of migraine voor, tijdens of na je menstruatie
• Je kunt je niet meer concentreren door de pijn
• Je bloedt één of meerdere dagen zo hevig, dat je de deur niet uit durft
• Je bent echt niet te genieten rondom je menstruatie. Je voelt je soms schuldig als je partner of je kinderen weer de volle laag hebben gekregen.
• Je voelt je depressief rondom je menstruatie
• Je houdt iedere maand vocht vast
• Je hebt maandelijks last van pijnlijke, opgezwollen of gevoelige borsten
• Je hebt cyclus-gerelateerde huidklachten zoals puistjes of acné
• Je maakt je zorgen over een onregelmatige cyclus
• Je hebt al een paar maanden niet gemenstrueerd zonder aanwijsbare reden.
• Je hebt last van ontstekingen in je bekken., endometriose of adenomyose
• Je hebt last van PCOS of vleesbomen
En een aanpak van Ayurveda, Yoga & Abdominal Therapy helpt vrouwen een baarmoederverzakking in stadium 1 of 2 te verbeteren
Eeuwenoude kennis vanuit de ayurveda: je menstruatie als spiegel van de balans in lichaam en geest
Je menstruatie is de spiegel van je lichaam en geest. Pijn en ongemak tijdens je menstruatie zijn niet normaal.
Volgens de Ayurvedische geneeskunde is een gebalanceerde menstruatie een reflectie van een gezonde balans in lichaam en geest. Tijdens een gebalanceerde menstruatie heb je een iets zwaarder gevoel in je bekken, voel je dat je iets meer rust wilt nemen dan normaal en dat je graag naar binnen wilt keren.
Hoofdpijn, buikpijn, stemmingswisselingen, hevig bloeden, een onregelmatige menstruatie, opgezette, pijnlijke borsten en acné zijn allemaal tekenen van onbalans. En het goede nieuws is, hier is iets aan te doen!
Want een gebalanceerde menstruatie begint bij ondersteunende voeding en leefstijl. Ayurveda heeft een geheel eigen en holistische kijk op de mens en gezondheid. Gezondheid begint bij wat je eet en hoe je verteert. Ieder mens bestaat volgens de Ayurveda uit een unieke combinatie van drie bio-krachten. Deze worden de dosha’s genoemd: Vata, Pitta & Kapha. Wanneer je voeding niet is afgestemd op jouw persoonlijke situatie, wanneer je veel stress ervaart, wanneer je iedere avond tot ’s avonds laat doorwerkt, of wanneer je niet de tijd neemt om je maaltijden in rust tot je te nemen, zorgt dit voor een onbalans in je dosha’s die uiteindelijk gaat resulteren in klachten.
Tijdens je eerste afspraak stel ik je vragen, voel ik je pols en bekijk ik je tong zodat ik een diagnose kan stellen hoe de ongebalanceerde dosha’s bij jou jouw specifieke klachten veroorzaken. Aan de hand van deze eerste diagnose stel ik in overleg met jou een persoonlijk behandelplan op. Ik laat je weten wat ik vanuit de Ayurveda kan bieden in consulten, massagebehandelingen en yogatherapie en samen kijken we wat voor jou past en welke elementen voor jou belangrijk zijn. Wanneer jouw lichaam en geest in balans komen zul je snel verlichting van je klachten ervaren.
Over mij
Mijn naam is Liese. Ik heb me gespecialiseerd in Ayurveda, yoga en massage voor ondersteuning van de menstruatie en menopauze. Vanuit de Ayurveda bekijk ik je menstruatie en hormonen als de spiegel van je lichaam.
Menstruatieklachten heb ik persoonlijk aan den lijve ondervonden. Na jarenlange klachten had ik na aanpassingen in voeding, leefstijl en het gebruik van kruidenpreparaten eindelijk een pijnvrije en klachtenvrije menstruatie. Het voelde als een verademing en tegelijkertijd gaf het me ook een enorm gevoel van innerlijke kracht. Want ik had nu echte handvaten gevonden waarmee ik zelf mijn menstruatiewelzijn in handen had.
Als tiener slikte ik twintig aspirines in een periode van zes dagen, iedere maand opnieuw. Zonder aspirine op zak, durfde ik de deur niet uit - zo bang was ik om overvallen te worden door een buikpijn die zo hevig was, dat ik alleen nog maar opgekruld kon liggen. Dit veranderde toen mijn interesse in complementaire geneeswijzen me leidde naar een opleiding tot massagetherapeut. Ik werd wekelijks gemasseerd en kreeg mijn eerste lessen over voeding en leefstijl. Naast dat ik alles wat ik leerde opnam als een spons, kwam mijn systeem steeds meer in balans en merkte ik dat mijn menstruatie steeds gebalanceerder werd.
Toen Ayurveda in 1999 op mijn pad kwam, kreeg ik nog meer handvaten maar óók een nieuwe reeks klachten, dit keer waren het hevige migraines! En nu wist ik het zeker, de kennis vanuit de Ayurveda en de hulp van een goede Ayurveda Practitioner gaan mij helpen naar balans. Nu, jaren later kan ik me niet herinneren wanneer ik de laatste keer migraine heb gehad. Belangrijke ingrediënten om evenwicht te brengen in mijn lichaam en geest waren het verder aanpassen van mijn voeding en leefstijl. Dit was echter geen gemakkelijke opgave.
Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om balans te vinden in een maatschappij die zoveel vraagt. En vaak gaan we zelf ook mee in het willen van meer, beter en sneller…… De meeste vrouwen die in mijn praktijk komen lopen zichzelf dan ook voorbij en nemen geen of te weinig tijd om goed voor zichzelf te zorgen met goede voeding en voldoende rust. Stress en ongebalanceerde voeding hebben direct invloed op je hormonen en daarmee op je menstruatie.
In mijn praktijk pak ik de oorzaak van je klachten aan met de kennis en wijsheid uit de Ayurveda. Dit doe ik door te onderzoeken waar de onbalans door ontstaan is. Het gevolg? Je lichaam komt weer in balans, je menstruatie verloopt soepeler, en je hebt weer zin en plezier in je leven.
De kracht van het eeuwenoude Ayurveda
Ayurveda ontstond duizenden jaren geleden in India. Ayur betekent ‘leven’ en Veda ‘weten’. Dit ‘weten’ houdt niet alleen het rationele weten in, maar ook een dieper, intuïtief weten. Het wordt gezegd dat de wijsheid van Ayurveda niet gecreëerd is, maar dat het herinnerd werd door de wijzen van het oude India. Ayurveda is zowel een geneeskunst als een preventieve gezondheidszorg. Het voornaamste doel in de Ayurveda is om gezondheid te ondersteunen; dus een gezond lichaam zo gezond mogelijk te houden. Bij onbalans of ziekte helpen Ayurvedische adviezen de balans in lichaam en geest te herstellen. Voeding en leefstijl zijn daarvoor belangrijke ingrediënten, maar ook lichaamsbehandelingen, kruidenpreparaten en yoga kunnen ingezet worden voor een succesvolle behandeling.
De vijf pijlers waarmee ik werk
Voeding
Volwaardige en pure voeding is de basis voor een klachtenvrije menstruatie. Ik werk volgens de principes van de Ayurveda en kijk met jou hoe jij je voeding kunt afstemmen op jouw unieke constitutie. Ik geef je tips en handvaten hoe jij deze kennis praktisch in jouw leven kunt gaan toepassen zodat een lekker en gezond voedingspatroon je tweede natuur wordt.
Leefstijl
Wat doe je aan beweging, hoe druk is jouw leven en hoeveel tijd neem je om uit te rusten, te slapen en op te laden? Dit zijn vragen die ik met je doorneem om in kaart te brengen hoe jouw leefstijl jouw hormonen beïnvloedt. Samen maken we een plan om op een praktische manier meer balans in jouw leven te brengen.
Kruiden
Medicinale kruidenpreparaten werken dieper in op het lichaam en de onbalans dan alleen voeding dat kan. In overleg en waar nodig geef ik advies over medicinale kruidenpreparaten. Ik werk zowel met klassieke Ayurvedische kruiden als ook met Westerse medicinale kruiden die ik volgens de Ayurvedische methode inzet.
Yoga
Yoga is een combinatie van beweging, adem, voelen en ervaren. Yoga komt van het woord ‘yuj’ en betekent verbinding. Het is de leer van de verbinding; tussen lichaam en geest en op een ander niveau de verbinding met dat wat jij bent als ziel. Ik werk met een combinatie van therapeutische Well Woman yoga, microbewegingen, ademhalingsoefeningen, speciale handbewegingen (mudra’s) en Ayurvedische acupressuurpunten (marma’s).
Massagebehandelingen
De massagebehandelingen zijn voornamelijk gericht op je buik, onderrug en de achterkant van je bekken, maar verbinden ook de andere delen van je lichaam met elkaar. Je zakt diep in je lijf en uit je hoofd. Ik werk met warme medicinale olie of kruidenstempels op een milde en effectieve manier op de fascia, lymfe, bloedcirculatie en het energetische systeem. Ik gebruik massagetechnieken, marma’s (Ayurvedische acupressuurpunten) en behandelingen op de buik en het bekken die ik speciaal op jou en jouw klachten afstem. Deze combinatie zorgt ervoor dat je naar huis gaat met een diep gevoel van balans.
Als we samen aan de slag gaan, is dit wat je zult ervaren
Meer rust
Rust is belangrijk voor het herstellen van je lichamelijke klachten. De massagebehandelingen en/of yoga zorgen dat je uit je hoofd komt, en in je lichaam, en zorgen voor diepe ontspanning in je lijf. Als er rust is in je systeem, kan het zelfherstellend vermogen van je lijf zijn werk doen en je lichaam opschonen en voeden.
Verlichting van je klachten
De combinatie van voeding, kruiden, rust en verandering van leefstijl zorgen voor de juiste voeding voor je lijf. Verstoringen worden opgelost, waardoor je hormonen in balans komen. Je menstruatieklachten zullen minder worden, wat weer een positief effect heeft op je welzijn.
Inzicht in goede zelfzorg
Mijn trajecten zijn gericht op het aanpakken van de oorzaak van je klachten. Dat betekent waarschijnlijk ook een aanpassing van leefstijl. Je weet wat voor jou stressfactoren zijn en wat jouw grootste valkuilen zijn, die ervoor zorgen dat je lichaam in de overlevingsstand staan. Ook hebben we samen manieren gevonden die bij jou passen, waardoor je je nieuwe leefstijl en voedingspatronen goed kunt volhouden. Stapje voor stapje, voor de lange termijn.
Veel gestelde vragen
Ik heb helemaal geen menstruatieklachten, maar wil graag meer leren over mijn menstruatie en hoe ik goed voor mezelf kan zorgen – kun je me daarbij helpen?
Ja, dat kan zeker! En leuk om met jou samen een plan te maken hoe je je menstruatiebalans kunt behouden en om meer verbinding te maken met de wijsheid van je lichaam.
Ik heb al jarenlange menstruatieklachten en heb al van alles geprobeerd. Hoe weet ik nu dat jij wel de oplossing kan bieden?
Dat ligt helemaal aan het soort klachten én aan wat je hebt geprobeerd en voor hoe lang en met welke intensiteit je hieraan hebt gewerkt. Het is dus niet op voorhand te zeggen of ik je in mijn praktijk wél kan helpen. Je kunt in dit geval het beste even contact met me opnemen zodat ik kan inschatten in hoeverre ik wat voor je kan betekenen.
Wordt dit traject vergoed?
Ik ben aangesloten bij de koepelorganisatie NIBIG en de NIBIG-geschilleninstantie zoals de Wkkgz deze voorschrijft. Dit houdt in dat ik aan alle wettelijke verplichtingen en eisen voldoe die nodig zijn voor een goede praktijkvoering. Ik ben echter niet aangesloten bij een beroepsvereniging, dit houdt in dat consulten en behandelingen in mijn praktijk niet in aanmerking komen voor vergoedingen bij zorgverzekeraars.
Ik heb andere klachten dan die op jouw website staan, kun je mij hierbij helpen?
Ik heb kennis en ervaring van veel meer klachten dan ik hier beschrijf. Bij spijsverteringsklachten kan ik de trajecten die hierboven beschreven zijn, toepassen op jouw persoonlijke klachten. Ook heb ik ervaring met klachten die bij mannen voorkomen. Je kunt het beste even contact met me opnemen zodat ik kan inschatten in hoeverre ik jou in mijn praktijk kan helpen óf dat ik een therapeut of complementaire arts uit mijn netwerk kan aanraden.
Ik wil graag zwanger worden, is dit traject ook voor mij?
In eerste instantie focus ik me op het verminderen van klachten rondom je menstruatie. Tegelijkertijd heeft je menstruatie, en de klachten die je wel of niet ervaart, ook alles te maken met je vruchtbaarheid. Neem even contact op, dan denk ik met je mee.
Ik slik medicijnen, kan dit samen?
In principe kan dat, omdat we werken aan de basis van je gezondheid waarbij voeding, leefstijl en behandelingen de belangrijkste ingrediënten zijn. Wanneer het gaat om medicinale kruiden kijk ik met je - afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw wensen - wat past.
Mijn dochter heeft last van menstruatieklachten, maar zij is nog een tiener. Helpt dit ook voor haar?
Ja, zeker. Ook bij jonge meiden zijn heftige klachten een teken van onbalans in het lichaam. Helaas wordt er ook van tieners en jongeren veel verwacht en ligt er een hoge lat, waardoor zij vaak al veel stress hebben. Neem even contact op, dan kijken we wat past.
Ik word op dit moment niet ongesteld, kan ik ook bij jou terecht?
Niet ongesteld worden zonder duidelijke reden wijst op een verstoring van de balans in het lichaam. Hier kunnen we zeker iets mee. Neem contact op, dan denk ik met je mee.