Balans in je leven met Ayurveda - cursus voeding
In 5 dagen van theorie naar écht Ayurvedisch koken!


Herken jij het volgende?

>>Je weet maar niet waar te beginnen

Je hebt gehoord over Ayurveda en vindt het super interessant, je hebt een boek gelezen, een podcast geluisterd of een online testje gedaan. Je wilt graag aan de slag thuis, maar weet niet waar nu te beginnen.

>>Het lukt je maar niet om gebalanceerd vegetarisch te eten

Je wilt graag vegetarisch eten of met minder dierlijke producten. Je hebt al verschillende dingen uitgeprobeerd, maar je vindt het gewoon niet lekker en grijpt steeds weer terug naar dat stuk vlees.

>>Je hebt lichamelijke klachten waar je nu echt eens iets aan wilt doen!

Misschien zijn het spijsverteringsklachten, een schommelende bloedsuikerspiegel,  menstruatieklachten of overgangsklachten. Kortom je zit niet lekker in je vel en je weet dat wanneer je niets verandert, je klachten zullen blijven of zelfs verergeren. Maar je ziet door de bomen van alle diëten en voedingsweetjes op het internet niet meer waar je moet beginnen.

 

>> Ieder keer wanneer je bonen eet, heb je echt de hele dag last van winderigheid

Je bent in jouw zoektocht naar meer plantaardig eten veel peulvruchten gaan eten omdat je hebt gelezen dat deze zo gezond zijn. Maar je krijgt hier alleen maar winderigheid van. Echt heel gênant….

>> Je valt steeds terug in slechte gewoontes, het lukt maar niet om een gezond voedingspatroon vol te houden

Je begint steeds met gezond te leven en je voelt je dan ook echt fijn! Maar op een gegeven moment krijg je echt genoeg van die 'strakke' regels van de Ayurveda en dan laat je het weer helemaal los. Je twijfelt aan je doorzettingsvermogen en of Ayurveda wel iets voor je is.Échte preventieve gezondheidszorg begint in je eigen keuken
Jij verdient het om goed voor jezelf te zorgen!

Hi, mijn naam is Liese!

Ik geloof dat iedereen Ayurvedische principes kan leren toepassen in zijn of haar leven. Ik ben ervan overtuigt dat jij het verdient om goed voor jezelf te zorgen en daar de vruchten van te ervaren. En die vruchten zijn dat jij een gezond en fijn lichaam hebt met de energie waarmee jouw leven gaat stromen. En dan niet door lange lijstjes toe te passen met wat wel en niet mag ‘volgens Ayurveda’. Want wat goed werkt is vaak veel genuanceerder dan die strakke lijstjes. Je gaat Ayurveda echt goed toepassen door de principes vanaf het begin goed te leren en stap voor stap die dingen te gaan toepassen die in jouw leven praktisch haalbaar zijn. Door op een liefdevolle manier met volle aandacht voor jezelf te gaan zorgen en koken. Meer vanuit je hart en gevoel en minder vanuit ‘moeten’. Ik geef sinds 2009 les in voeding vanuit Ayurvedisch perspectief, waarvan de laatste 6 jaar voedingsleer en advanced principles in een 4-jarige HBO-opleiding tot Ayurveda therapeut. Ik heb in deze jaren talloze mensen geleerd hoe ze hun voeding en leefstijl kunnen veranderen en ik merk steeds weer dat dat is waar ik echt heel blij van wordt. Ik zou het super tof vinden om jou een stuk op weg te helpen naar een gezonder en gelukkiger leven!Waarom zou je voor Ayurveda kiezen als basis voor een goede gezondheid?

Ayurveda is een eeuwenoude wetenschap, ontstaan in het oude India. In de moderne wereld is Ayurveda echter ook zeer goed toepasbaar ter preventie en bij de behandeling van gezondheidsklachten. Dit, omdat de Ayurveda werkt met universele principes zoals de tegenstelling warm en koud, waarbij de kwaliteit warm wordt gebruikt om bijvoorbeeld slijm op te lossen, en de kwaliteit koud bij het tegengaan van ontstekingen.  Het voornaamste doel in de Ayurveda is om de gezondheid te ondersteunen, dus een gezond lichaam zo gezond mogelijk te houden. En wanneer er een onbalans of ziekte is kan Ayurveda ondersteunen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest.

Voeding en leefstijl zijn de allerbelangrijkste ingrediënten voor een goede gezondheid. En wanneer het om voeding gaat is de allereerste voorwaarde voor een maaltijd dat dat wat je eet er mooi en lekker uitziet, het verrukkelijk ruikt en je met volle teugen van de smaak geniet. Voeding die de zintuigen streelt zorgt er namelijk voor dat de spijsverteringssappen beginnen te stromen en dat zorgt er weer voor dat je beter gaat verteren waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Voeding en leefstijl volgens de Ayurvedische leer betekent niet dat je iedere dag urenlang in de keuken hoeft te staan of dat het heel moeilijk of ingewikkeld is. De principes van de Ayurveda kunnen namelijk heel goed toegepast worden op maaltijden van alle wereldkeukens - van simpel tot ingewikkeld, van Indiaas tot de Hollandse pot, van Mexicaans tot Grieks en alles wat daar tussen ligt. Je kunt op zo'n manier Ayurvedisch koken dat het voor jong en oud lekker, voedzaam en gezond is. Nodig zijn zin hebben om recepten uit te proberen en nieuwe gewoontes te gaan toepassen in je leven, de rest volgt als vanzelf!Wat kun je na het volgen van deze cursus?

• Je eigen voeding en leefstijl zo inrichten dat je lichaam en geest gezonder en stabieler worden
• Maaltijden voor ieder dosha type plannen en maken
• Maaltijden bereiden die jij op dit moment goed kunt verteren
• Maaltijden met de zes smaken bereiden
• Vijf volledige maaltijden die je zo thuis, voor je gezin óf een etentje kunt maken
• Verschillende Indiase gerechten maken, en tevens niet-Indiase recepten zoals bijvoorbeeld pasta volgens Ayurvedische principes
• De 20 kwaliteiten (de gurvadi guna’s) met betrekking tot voeding leren toepassen
• Technieken met betrekking tot snijden, koken en bakken

 

Wat bied ik jou om prettig te kunnen leren

praktische vaardigheden, stevig onderbouwd met theorie. Om te zorgen dat je de theorie ook echt in de vingers krijgt én deze in de praktijk (jouw eigen keuken -:) kunt brengen, zit de cursus vol leuke, inspirerende opdrachten om in de les én thuis te maken
• 's ochtends en 's middags duiken we diep in de theorie in de fijne lesruimte boven. De lunch bereiden we samen  in de professioneel ingerichte en gezellige kookstudio beneden
• uitgebreide Nederlandstalige syllabus met theorie en alle recepten
• iedere lesdag onbeperkt kruidenthee en een vers klaargemaakte biologische maaltijd
• optioneel: meedoen met een 3-daagse reinigingskuur
• maximaal 10 cursisten om samen mee en van te leren
• 30 contacturen
• parkeren is gratis, al kan het door de week zo zijn dat je een klein eindje moet lopen


De theorie-onderwerpen waar je induikt

de vijf elementen en tridosha theorie (Vata, Pitta, Kapha)
• tijd & de ritmes van het leven; je dagritme, de seizoenen en de verschillende fasen van het menselijk leven
• sankhya filosofie - een introductie
• sattva, rajas & tamas en de energetische kwaliteiten van voeding
• de principes van Ayurvedische voeding die voor iedereen gelden
• je voeding aanpassen naar jouw persoonlijke verteringscapaciteit
• voeding per dosha type
• voeding en voedingsrichtlijnen volgens de klassieke Ayurveda teksten én hoe dit te vertalen naar jouw eigen leven
• verschillende voedingsgroepen: granen, peulvruchten, zuivel, vetten, groente & fruit
• uitgebreide kennis over 10 keukenkruiden/specerijen. Deze worden besproken in de les inclusief keukenremedies per kruid. Met aanvullend videomateriaal ter ondersteuning
• je eigen dosha type kennen - je prakriti
• je huidige disbalans ontdekken - je vikriti
• hoe om te gaan met vervuilende milieu-invloeden op voedsel
• leefstijl en dagroutine ter ondersteuning van gezonde voeding 

Wat anderen zeggen over Liese's lessen

• Bedankt voor alle waardevolle lessen en het delen van je diepgaande ervaring en wijsheid. Bedankt voor je geduld en speelsheid om de cursus praktisch en begrijpelijk te maken door gebruik te maken van zoveel opdrachten. Ik heb veel geleerd en ben op veel manieren geïnspireerd geraakt. Ik hoop nog veel meer van je te leren!
• Ik vind het erg leuk hoe je lesgeeft, je kennis en je toewijding om alles te delen. Je passie en motivatie zullen me altijd bijblijven!
• Liese is een geweldige, welbespraakte leraar. Zoals iemand die eerder met haar werkte het verwoordde: 'a wisdom tree'
• Bedankt voor een levensveranderende cursus. Ik had boeken over Ayurveda gelezen en ben twee jaar onder begeleiding geweest bij een Ayurvedisch arts, maar begreep het niet echt volledig. Nu is alles zoveel duidelijker!Ja, ik geef me op!Veelgestelde vragen

Ik wil mijn dosha kennen, leer ik dat in deze cursus?
Je gaat heel veel leren over je dosha en voor sommige mensen is het volgen van deze cursus voldoende om dit te weten te komen. Soms is het ingewikkelder en vraagt het meer onderzoek, in dat geval raad ik een persoonlijk consult aan.

Ik wil zelf kookworkshops gaan geven, kan ik dat na deze cursus?
De focus in deze cursus ligt op het toepassen van wat je leert in je eigen persoonlijke leven. Wanneer je al een kookliefhebber bent en leservaring hebt, dan is het zeker mogelijk om zelf workshops te gaan organiseren. Ik raad je dan wel aan verdiepende cursussen of een opleiding te gaan volgen om nog meer te leren over Ayurveda.

Ik weet nog niets van Ayurveda, is deze cursus dan wel voor mij?
Dan is deze cursus perfect voor jou! Je legt een stevige basis om direct zelf aan de slag te kunnen met wat je leert, hoe mooi is dat!

Ik heb al een cursus Ayurveda gevolgd, ga ik nog wel wat nieuws leren?
De kennis van de Ayurveda is de kennis van het leven en is daarmee per definitie oneindig. Iedere keer dat je de stof op een iets andere manier en van een andere docent leert, leer je weer meer over Ayurveda én meer over jezelf. Zo volg ik zelf regelmatig cursussen en opleidingen, ook af en toe op beginnersniveau en daar leer ik altijd van. En natuurlijk zijn er ook voor mij cursussen die niet meer passen. Mocht je twijfelen of je echt nog iets nieuws gaat leren, neem dan even contact met me op dan kan ik je persoonlijk advies geven.

Ik werk als therapeut en wil Ayurveda graag gebruiken in mijn sessies met cliënten, is deze cursus daar geschikt voor?
De focus in deze cursus ligt op het toepassen van Ayurveda in je eigen persoonlijke leven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kennis niet op een professionele manier te gebruiken is. Wanneer je diëtist bent of op een andere manier voedingsconsulten geeft, dan geeft deze cursus veel handvaten om je cliënten te helpen vanuit een Ayurvedisch perspectief. Ben je een therapeut in iets anders, neem dan even contact met me op, dan kan ik je persoonlijk adviseren


Praktische informatie

Data: nieuwe data najaar 2024 volgen
Tijd: 9.30 - 17.00 uur
Prijs:  € 795,00 (BTW-vrij), uitgebreide theorie en inclusief syllabus en vijf maaltijden
Locatie: superleuke en professionele kookstudio in Ede, Gelderland


 
 
 
 
Bellen
Map
Info